Bamboe hoe en wat?

Wat is bamboe en hoe groeit het?

Bamboe is een zeer snelgroeiende ‘grassoort’ die in 4-6 jaar uitgroeit
De bamboestam groeit vanuit een ondergronds wortelsysteem. Dit systeem maakt continu nieuwe scheuten aan. Hierdoor kan er geoogst worden zonder dat het wortelstel wordt aangetast. Bamboe vernieuwt zichzelf zoals gras dat ook doet: je kunt gras wel maaien maar het groeit gewoon door; zo groeit bamboe in feite ook. Het grote verschil is echter dat bamboe nog sneller groeit en veel hoger en dikker wordt dan andere grassoorten. De hoogste bamboestammen worden zo’n 30 meter hoog met een diameter tot 30 centimeter! Daarnaast is bamboe hard, supersterk en zeer flexibel.

Een bamboestam voor houtproductie is na 5 jaar oogstrijp

Dit terwijl jonge scheuten continu ontspruiten en uitgroeien tot stevige stammen
Elk jaar ontspruiten er nieuwe scheuten uit het wortelgestel. Dit betekent dat de bamboe kan worden gebruikt zonder het bamboebos te beschadigen of verwoesten. Een bamboe-bos vernieuwt zichzelf! Dit, plus het feit dat bamboe zeer snel groeit en uiterst sterke vezels heeft, maakt bamboe tot een zeer duurzaam bouwmateriaal. Een materiaalsoort met ongekend veel mogelijkheden en toepassingsgebieden. Dit voor de bouwsector en voor duurzame productie van andere producten zoals bijvoorbeeld meubilair en verkeersborden.

Bamboe en bamboe-strips als basismateriaal voor vele producten

Na de oogst wordt een bamboe-stam gespleten en wordt de schil verwijderd
De strips die hieruit overblijven zijn van nature lichtgeel. Door deze te stomen of koken worden de strips lichtbruin. Na behandeling en droging zijn de bamboe-strips klaar om verwerkt te worden tot halffabricaat of eindproduct. Ook wordt bamboe wereldwijd als origineel product toegepast. Denk daarbij aan hekken, wanden, meubilair en talloze andere toepassingen. Check onze producten om te ontdekken wat Bamboe voor Buiten met bamboe kan.

Bekijk voorbeelden
Contact opnemen

Bamboe voor Buiten groeit net als bamboe razendsnel! Hoewel snelle groei geen doel is, ervaren wij alle belangstelling als geweldig.
Dit geeft ons de energie én het vertrouwen om onze droom verder uit te bouwen: Bamboe is een fantastisch en duurzaam (bouw)materiaal. Bamboe kan helpen onze wereld en die van onze kinderen te verbeteren! Het is het streven van Bamboe voor Buiten om hieraan een zekere bijdrage te leveren.
Copyright © Bamboe voor Buiten
Ontwerp en realisatie: Wigman Van Dijk
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram