Bamboe cradle to cradle

Bamboe is duurzaam en cradle to cradle omdat:

• Bamboe ontzettend snel groeit
Hierdoor kan er snel en repeterend geoogst worden terwijl er relatief weinig oppervlakte nodig is.

• Bamboe heeft geen kunstmest nodig om goed te kunnen groeien
Bamboestengels kunnen veel water opnemen en bergen. Dit resulteert in laag waterverbruik.

• Bij correct beheer groeit bamboe binnen een jaar weer volledig aan
Bamboe hernieuwt zichzelf als het ware.

• Bamboe neemt meer CO2 op dan andere plant- en boomsoorten

• Onverwerkte bamboe is biologisch afbreekbaar en composteerbaar

Bamboe versus hout

Bamboe groeit zeer snel
Er bestaan 1500 verschillende bamboesoorten. 50 soorten zijn geschikt om ingezet te worden als constructief bouwmateriaal. Omdat bamboe een grassoort is (de Gramineae), kan het (afhankelijk van de soort) binnen een half jaar tot 30 meter hoog groeien. De grootste bekende bamboesoort is de Dendrocalamus, deze groeit tot wel 40 meter hoog en met 30 centimeter per dag. Een bamboewortel kan tot 15 kilometer bruikbare stam opleveren. Dit staat voor een grote hoeveelheid bruikbare grondstof en een prachtige cyclus.

Professionele bamboeplantages oogsten alleen de volwassen bamboe
Bij het oogsten wordt er zo geoogst dat er een nieuwe bamboestengel uit kan groeien. Deze groeit verder op de voedingsstoffen Deze groeit verder op de voedingsstoffen en het wortelsysteem van de geoogste bamboe, wat de nieuwe bamboescheuten alleen maar ten goede komt. Als een bamboezaadje wordt geplant, vormt deze een wortelklomp onder de grond. Deze klomp kan tot wel 2 ton CO2 opnemen in de omlooptijd van zeven jaar. Dit ter vergelijk met een hardhouten boom die slechts een ton CO2 opneemt in 40 jaar. Onbewerkte bamboe is composteerbaar en daarmee is de cirkel rond.

Contact opnemen?

Bamboe voor Buiten groeit net als bamboe razendsnel! Hoewel snelle groei geen doel is, ervaren wij alle belangstelling als geweldig.
Dit geeft ons de energie én het vertrouwen om onze droom verder uit te bouwen: Bamboe is een fantastisch en duurzaam (bouw)materiaal. Bamboe kan helpen onze wereld en die van onze kinderen te verbeteren! Het is het streven van Bamboe voor Buiten om hieraan een zekere bijdrage te leveren.
Copyright © Bamboe voor Buiten
Ontwerp en realisatie: Wigman Van Dijk
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram